Recept - Palak paneer s kozím mlékem Bon Lait od MishMush
Pokud ještě neznáte blog MishMush, určitě na něj mrkněte. Je krásně barevný, inspirativní a hlavně o vášni k dobrému jídlu, foodstylingu a focení.
S Míšou, alias MishMush jsme se potkaly na Instagramu a od té doby mě nepřestává překvapovat svými originálními kulinářskými výtvory, vždy krásně nafocenými a odprezentovanými na originálním porcelánu. A navíc, je neuvěřitelně plodná, vaří pořád něco a spolehlivě nás zásobuje inspiritavními recepty. Nejčastěji z našich výrobků používá kozí sýr, ale tady v tomto receptu je naše kozí mléko.
Míša o sobě na svém blogu mimo jiné prozrazuje:
To, že jsem se k tomuto kroku odhodlala a začala si jídlo také fotit a publikovat ho nejen svým známým a rodině, musím poděkovat svému partnerovi. On je ten, který trpí, než mu naservíruji jídlo, protože ho musím nejdřív naaranžovat, nafotit, přeskládat a tak dále. Takže většinou ho dostane studené :o) Nicméně i tak mě podporuje a sám mi shání desky na focení a jak říká všechny potřebné "artefakty". I když není žádný jedlík ani gurmán, pokorně trpí mé kuchařské experimenty. Love u baby.
Palak paneer
Znáte palak paneer? Jde o indické vegetariánské jídlo, sýr ve špenátové omáčce. Jde o sýr, který lze opékat a grilovat, aniž by se rozpadnul (něco jako sýr na grilování halloumi). Já tohle jídlo miluju. Listovala jsem květnovým Apetitem a našla recept na jeho domácí výrobu. Sýrů doma dělaných jsem se vždycky trošku bála, ale tohle je vážně hračka. Já jsem si opět originální recept trošku vylepšila :o) Udělala jsem totiž paneer z kozího mléka. Použila jsem čerstvé BonLait (mám vždycky co dělat, abych ho nevypila samotné :o) Nebojte, toto mléko nemá žádný zápach ani pachuť, je nádherně krémové a chutné. Tak jdeme do toho. Výsledek je totiž vážně famózní.
Doba přípravy: vaření mléka na sýr cca 7 min, odstátí sýra cca 1 hodinu, samotný pokrm cca 15 min
Recept:
Paneer sýr
- 1 litr čerstvého kozího mléka BonLait
- 70 ml horké vody
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Na marinovaní sýra
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky soli
Na omáčku
- 400 gr listového špenátu (může být čerstvý i mražený)
- 1 lžíce ghi
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1/4 lžičky chilli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého jogurtu
- šťáva z půlky limety
- sůl
Paneer
Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy, odložím stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu nalíváme vodu z citronem. Začne se nám oddělovat syrovátka (jako voda) od sýřeniny, vzniknou takové malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme tak cca 7 min, až budou hrudky zhruba o velikosti 1 cm. Odstavíme. Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku a sýr s tekutinou přes to slijeme. Sýr řádně vymčkáme (pozor je horký). Na tvrdý sýr panýr ho budeme muset zatěžkat tak jak je v utěrce v cedníku, já jsem na něj položila silnou litinovou pánvičku a nechala ho odkapávat nad hrncem cca 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, máme ztvrdlou vykapanou placku. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidám koření na marinaci a necháme odležet, stačí i chvilička, čím déle tím lépe.
Omáčka s paneerem
V
pánvi na 1 lžíci ghi orestujeme do zlatova a křupava kostičky paneeru.
Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghi, orestuji špenát, přidám
postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se
odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak cca 5 min.
Nakonec vmíchám 2 lžíce bílého jogurtu (tučný je nejvhodnější). Ochutíme
šťávou z limety a dosolím. Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a
máme hotovo. Nebo si nandejte omáčku ze špenátu a paneer dejte až
navrch. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan. Já
osobně to mám ráda i samotné :o) Je to báječná pochoutka.
Dobrou chuť!